Akciğer Nakli Hazırlık ve Cerrahi
- Hüseyin Yıldırımoğlu
- 18 Eki 2021
- 2 dakikada okunur
Hastanın transplantasyona uygunluğunun değerlendirilmesi multidisipliner yaklaşım gerektirir ve bir transplantasyon ekibi ile yürütülmelidir..

Hastalar transplantasyon öncesi optimum medikal tedavi almalıdırlar. Solunum fizyoterapisi, sigarayı bırakma, reflü tedavisi, infeksiyon kontrolü, obezite tedavisi ile olası rölatif kontrendikasyonların aşılması sağlanabilir.
Medikal yaklaşım dışında hastanın sosyal durumu da değerlendirilmelidir...
Akciğer nakli öncesinde hazırlıkları tamamlanmış hastalar tüm dünyada mevcut sisteme göre bekleme listesine alınırlar. Amerika Birleşik devletlerinde UNOS, Avrupa ‘da Eurotrans ülkemizde ise Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKM ) tarafından kontrol edilen sistemlerde organ bağışı bildirildiğinde sıralamadaki ünite ile görüşülerek bağışlanan organ için uygun alıcı belirlenir.
Akciğer Nakli Hazırlık
- Kan grubu belirlenmesi
- HLA doku tiplemesi
- PA akciğer grafisi
- Akciğer fonksiyon testleri (Spirometri, DLCO, 6 dk yürüme testi)
- Toraks ve abdominl BT
- Kemik sintigrafisi (Dansite değerlendirmesi)
- EKG, EKO, Kalp katetrizasyonu, kardiyak stres test
- Akciğer V/P sintigrafisi
- Viral ve bakteriyolojik testler (HIV, HBV, HCV, CMV, Psödomanas, Burcholderia)
Akciğer Nakli Cerrahisi
Akciğer nakil ekibinden iki cerrah ve koordinatör organ bağışı bildirildiğinde organı almak üzere vericinin hastanesinde ulaşır. Nakil gerçekleşecek olan ünitede ise alıcının hazırlık işlemleri başlatılır. Donör akciğer dokusu toraks açıldığında tekrar değerlendirilir. Uygun olduğuna karar verilince nakil yapılacak üniteye bildirilerek alıcının akciğerinin çıkarılması eş zamanlı başlatılır.
Donör organ cerrahisinde kros klemp uygulaması hemen öncesinde pulmoner arter kateteri yerleştirilir, kros klemp uygulanır ve antegrad perfüzyon tamponize Perfadex solüsyonu ile ( 4 lt) sağlanır. Perfadeks solüsyonu ile perfüzyon yapılarak akciğer dokusunun transport sırasında soğuk iskemide zarar görmemesi sağlanır. Akciğer dokusu toraks içinde serbestlenir, vasküler yapılar rezeke edilir ve akciğer dokusu orta basınç ile şişirildikten sonra trakea kapatılarak akciğerler toraks dışına çıkarılır. Steril koşullarda buz kalıpları içine yerleştirilen akciğer dokusu alıcının bulunduğu cerrahi üniteye ulaştırılır. Transplant yapılacak akciğer dokusu steril olarak açılır ve retrograd olarak tekrar Perfadex ile perfüze edilerek implante edilmek üzere vasküler yapılar hazırlanır.
Alıcı hastaya cerrahi işlem öncesinde pulmoner arter kateterizasyonu ve transözafagial ekokardiografisi yapılır. Akciğer kantitatif ventilasyon perfüzyon ölçümlerine göre belirlenen hemitoraksda (sağ/sol)hastalıklı akciğeri çıkarmak üzere torakotomi uygulanır. Hastalıklı akciğerin toraks dışına çıkarılması altta yatan hastalığa göre cerrahi teknik zorluklar içerir. Ülkemizde fibrotik hastalıkların sık olması diseksiyonu engelleyen plevral yapışıklıkların eşlik etmesine neden olmaktadır. Son dönem hastalıkları ileri düzeyde olan ya da preoperatif pulmoner arter basınçları yüksek hastalarda cerrahi işlemi uygulayabilmek amaçlı Ekstrakorporeal Membran Oksijenizasyonu (ECMO) ile santral/periferik kanulasyon gerekli olabilir. Alıcının hastalıklı tek akciğeri toraks dışına çıkarıldığında vericinin hazırlanmış akciğeri implante edilmek üzere toraks içine alınır ve sırası ile bronş, atrium ve pulmoner arter anastomozu uygun cerrahi teknik ile yapılarak aşamalı olarak perfüzyon ve ventilasyon başlatılır. Akciğerin perfüze olduğu ve ventilasyonu gözlenir. Endikasyona göre tek yada çift akciğer nakli uygulanır. Çift akciğer nakli uygulanacak hastalarda implante edilen akciğer ventilasyonu sağlandıktan sonra karşı hemitoraksa torakotomi uygulanır ve diğer akciğer implante edilir.
Comments